Magnez pierwiastek życia

0

Magnez to pierwiastek życia, niekiedy nawet król życia – tak często specjaliści nazywają magnez – i trudno odmówić słuszności tym określeniom, gdyż pełni on znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest udział w procesie syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych. Ponadto jest koenzymem lub aktywatorem dla ponad 90 enzymów, w szczególności związanych z transportem grup fosforanowych. Odgrywa również ważną rolę w przebiegu szlaków metabolicznych związanych z przemianą białek, kwasów nukleinowych węglowodanów, lipidów, a także w procesach transportu elektrolitów przez błony komórkowe. Dodatkowo stabilizuje błonę komórkową i wspiera integralność anatomiczną i czynnościową różnych organelli komórkowych.

W organizmie człowieka znajduje się od 20 do 28 g magnezu. Około połowy tych zasobów ulokowane jest w formie nierozpuszczalnej w kościach, 49% stanowią zasoby zlokalizowane wewnątrzkomórkowe, a 1 % znajduje się w płynach pozakomórkowych.

Przyczyny i skutki niedoborów

Potencjalne przyczyny braku magnezu w organizmie są liczne i bardzo zróżnicowane.

Do najczęstszych należą:

  • niski poziom magnezu w wodzie,
  • nadmierne spożycie produktów wysoko przetworzonych lub poddanych obróbce w wysokich temperaturach, które sprawiają, że na skutek przebytych procesów tracą one makroelementy,
  • stosowanie leków utrudniających wchłanianie magnezu, takich jak np. tabletki antykoncepcyjne czy niektóre antybiotyki,
  • stosowanie leków sprzyjających zwiększonemu wydalaniu magnezu z organizmu (środki moczopędne i przeczyszczające),

Skutki niedoboru magnezu dzielą się na pierwotne i wtórne. Pierwsze są wywołane przez niedostateczną podaż tego pierwiastka w diecie. Wtórne natomiast są najczęściej następstwem schorzeń lub przyjmowanych leków.

Implikacje niedoboru magnezu są dość łatwe do zidentyfikowania, można wśród nich wymienić:

  • zaburzenia pobudliwości nerwowo mięśniowej (drżenie mięśni, napady tężyczki, skurcze mięśni),
  • zaburzenia sercowo – naczyniowe (m.in. arytmia, nadciśnienie, niedokrwienie mięśnia sercowego, wzrost krzepliwości krwi),
  • zaburzenia układu rozrodczego (zaburzenia miesiączkowania),
  • zaburzenia układu pokarmowego (zmniejszenie apetytu, wymioty, biegunki).
  • senność,
  • omamy,
  • zaburzenia snu,
  • drażliwość nerek,
  • objawy depresyjne,
  • zmęczenie,
  • mdłości,
  • wzmożone wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • nadmierna potliwość.

Magnez wspomaga rozkurcz mięśni, jego niedobór może skutkować skurczem jednej z tętnic wieńcowych, co w konsekwencji może stać się przyczyną zawału nawet u osoby pozbawionej problemów kardiologicznych.

Niedostateczna ilość magnezu jest również częstą przyczyną arytmii serca, która wywoływana jest przez niestabilność elektryczną wynikającą z niedoboru tego pierwiastka na poziomie komórki mięśnia sercowego. Ponadto magnez redukuje skłonność płytek krwi do zlepiania się, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo powstania skrzepu i zatkania naczynia krwionośnego.

Obniża on opór w naczyniach krwionośnych, a w konsekwencji także ciśnienie. Ponadto niedostateczne stężenie magnezu w organizmie wiąże się ze spadkiem stężenia potasu, wskutek czego wzrasta stężenie sodu, co sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. Magnez, przeciwdziałając nadciśnieniu, pośrednio chroni nas przed miażdżycą. Głównym wrogiem ścianek tętnic jest właśnie nadciśnienie, przez które są one osłabiane i niszczone. Magnez jako czynnik sprzyjający rozkurczowi tętnic oraz redukujący opór w naczyniach krwionośnych przyczynia się do widocznej poprawy funkcji śródbłonka tętnic. Można więc stwierdzić, że suple-mentacja magnezem w pewnym stopniu zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

Uciążliwe skurcze

Niedobór magnezu objawia się skurczami różnych grup mięśniowych, od drżenia powiek począwszy, a skończywszy na dokuczliwych i bolesnych skurczach łydek. Te dolegliwości najczęściej pojawiają się u kobiet w ciąży i sportowców, gdyż te dwie grupy ludzi borykają się z brakiem odpowiedniej ilości magnezu.

Mechanizm skurczu łydki polega na zmianie długości i napięcia włókien mięśniowych. W wyniku zaciśnięcia się włókien mięsień brzuchaty lub strzałkowaty łydki twardnieje, wywołując silny ból.

Skurcze mogą w niektórych przypadkach wskazywać na choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie czy żylaki. Są one jednym z objawów, które mogą tym schorzeniom towarzyszyć, niemniej są najczęściej wywołane niewłaściwymi nawykami żywieniowymi oraz zbyt niską podażą minerałów, w szczególności magnezu.

Rezygnacja z mocnych kaw czy ze spożywania nadmiernych ilości alkoholu może okazać się pomocna, podobnie jak odpowiednia suplementacja, wzbogacająca codzienną dietę o ilość magnezu odpowiadającą naszemu zapotrzebowaniu. Na rynku istnieje wiele preparatów zawierających magnez; warto pamiętać, iż kluczowym

zagadnieniem jest jego przyswajalność, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie przyswoić minerałów nieorganicznych w ich naturalnej postaci. Aby wykorzystać mikroelement nieorganiczny, organizm musi go najpierw przekształcić w Formę organiczno – biologiczną, którą może łatwo wchłonąć. W przewodzie pokarmowym musi zatem zajść proces chemicznego wiązania nieorganicznych cząsteczek minerałów w związki organiczne, które mogą być później wchłonięte i wykorzystane. Proces ten nazywamy chelatacją, a jego produkt chelatem.

Niestety, środowisko przewodu pokarmowego nie jest idealnym miejscem dla sprawnego zachodzenia procesu naturalnej chelatacji. Istnieje bardzo wiele czynników, które go zakłócają (konserwanty, barwniki, jony), dlatego jest on bardzo mało efektywny.

  • Po pierwsze, bardzo często nie ma odpowiedniej ilości właściwych składników organicznych, w związku z tym minerał nieorganiczny nie jest wyłapywany.
  • Po drugie, minerały w formach nieorganicznych są bardzo niestabilne chemicznie. W kwaśnym pH żołądka i dwunastnicy ulegają rozpadowi na obdarzone ładunkiem

jony, które bardzo często wiążą się w niekorzystne dla organizmu związki, powodujące   podrażnienia górnego odcinka przewodu pokarmowego. Odczyn dalszych organów systemu trawiennego, gdzie następuje właściwe wchłanianie wszystkich składników pokarmowych, zmienia swój charakter na zasadowy (pH rośnie). W takim środowisku minerały nieorganiczne wytrącają się w postaci trudno rozpuszczalnych soli, których nie jesteśmy już w stanie przyswoić.

W zaistniałej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z efektywnie wchłanianej formy związków mineralnych, jaką są innowacyjne chelaty aminokwasowe, których najbardziej znanym producentem jest firma Albion Laboratories®.

Chelaty aminokwasowe Albion® to połączenie dwóch cząsteczek aminokwasów zjedna cząsteczką minerału. Można powiedzieć, że minerał jest „jakby uwięziony w szczypcach” pomiędzy aminokwasami (z gr. Chelaszczypce). Dzięki takiej budowie cząsteczki chelatów aminokwasowych cechują się bardzo dużą stabilnością chemiczną, są odporne na działanie kwaśnego i zasadowego środowiska przewodu pokarmowego, nie rozpadają się na jony tak, jak nieorganiczne formy minerałów. Wynikiem tej budowy chemicznej jest również ich bardzo wysoka biodostępność i wchłanialnosć.  Przewyższa ona wielokrotnie wchłanialnosć minerałów z form nieorganicznych. Co ciekawe, minerał uwalniany jest z chelatuamino-kwasowego tylko wtedy, kiedy jest potrzebny, w przeciwnym wypadku jest wydalany w niezmienionej formie.

Na rynku można spotkać  różne preparaty mineralne, które producent nazywa „chelatami”. Niestety, są to najczęściej zwykłe mieszaniny minerałów z aminokwasami, które nie mogą być klasyfikowane w ramach kategorii prawdziwego „minerału chelatowanego”. Aby minerał mógł spełnić takie kryterium, musi być powiązany z aminokwasami specjalnymi wiązaniami chemicznymi oraz posiadać bardzo niską masę cząsteczkową, co warunkuje jego skuteczne wchłanianie. Jak do tej pory, tylko firmie Albion Laboratories® udało się w pełni odtworzyć ten skomplikowany proces chemiczny.

Udostępnij.

O autorze

Z wykształcenia specjalista z zakresu suplementacji, biochemii, metodologii żywienia oraz metod treningowych, z pasji komentator świata kulturystyki i fitnessu.

Napisz odpowiedź