Tłuszcze wcale nie są złe, również w okresie spalania tłuszczu

0

Tłuszcze w pożywieniu wbrew pozorom na ogół nie są ani niezdrowe, ani nie powodują odkładania się tkanki tłuszczowej. Przeciwnie, zdrowe tłuszcze wspomagają  spalanie tłuszczu i przyspieszają proces odchudzania. Pozytywnie wpływają także na nasze zdrowie.

Spożywanie oleju rybnego lub suplementów z olejem rybnym zwiększa poziom kwasów omega-3 we krwi i żmii równowagę tłuszczów, przesuwając ją z kwasów omega-6 w kierunku kwasów omega-3. W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Tuffs odkryto, że kwasy omega-3 zapobiegają skracaniu się telomerów w komórkach, co wspiera długowieczność komórek. Telome znajdują się na końcach nici DNA i je spajają. Telomery zmniejszają się w trakcie podziału komórek, co z czasem je skraca. Ostatecznie obniża to skuteczność układu immunologicznego, co powoduje chorobę i śmierć. Janice Kiecolt-Glaser z Uniwersytetu Stanu Ohio ora współpracownicy w badaniu przeprowadzonym na osobach w średnim wieku oraz starszy z nadwagą odkryli, że uzupełnianie diety o kwasy tłuszczowe omega-3 poprawia równowagę pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6, ale nie wpływa na długość telomer Poprzednie badania wykazały, że długotrwałe przyjmowanie kwasów omega-3 zachowywało długość telomerów, więc odkrycia te sugerują, że suplementacją kwasów tłuszczów omega-3 może poprawić zdrowie i długowieczność komórek.

Odchudzanie i spalanie tłuszczu a zdrowe tłuszcze

OLEJ KOKOSOWY TO POKARM, KTÓRY OSTATNIO WŁADA WYOBRAŹNIĄ OSÓB ZAJĄDAJĄCYCH SIĘ ŻYWIENIOWYMI NOWINKAMI. Do oświadczeń zdrowotnych zalicza się spadek wagi, poprawę zdrowia sercowo-naczyniowego, zapobieganie demencji i jakości antybakteryjne. Istnieje niewiele dowodów, które wspierałyby te twierdzenia. Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), które nieznacznie wpływają na utratę wagi, ale zawartość MCT w oleju kokosowym jest o wiele mniejsza od tej, z jakiej korzysta się w badaniach nad utratą wagi. Istnieje małe prawdopodobieństwo, by olej kokosowy miał znaczący wpływ na utratę wagi. Olej kokosowy zapewne nie sprzyja zdrowiu sercowo–naczyniowemu ponieważ zwiększa poziom cholesterolu LDL, który jest związany z chorobą wieńcową. Nie ma dowodów na to, by olej kokosowy poprawiał zdrowie mózgu, zapobiegał demencji czy poprawiał odporność. Szeroko promowane korzyści zdrowotne oleju kokosowego opierają się bardziej na szumie wokół niego niż na rzeczywistości.

Nawet kawa może być z tłuszczem! Kuloodporna kawa.

KAWA BULLETPROOF JEST NAPOJEM ZAWIERAJĄCYM KAWĘ, NIESOLONE MASŁO OD KRÓW KARMIONYCH TRAWĄ (BOGATE W KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3) l ŚREDNIOŁAŃCUCHOWE TRÓJGLICERYDY (MCT). Średniołańcuchowe trójglicerydy to tłuszcze dostarczające dużej ilości energii w małej objętości, jak inne tłuszcze, ale te są szybko wchłaniane i metabolizowane, podobnie jak węglowodany. Średniołańcuchowe trójglicerydy mogą zredukować tkankę tłuszczową, poprawić przemianę węglowodanów i białek, poprawić wchłanianie niezbędnych pierwiastków jak wapń i potas i obniżyć ryzyko choroby serca poprzez redukcję cholesterolu i trójglicerydów.

Twierdzi się, że linia napojów Bulletproof ogranicza głód, poprawia koncentrację i przyspiesza utratę wagi. To wątpliwe założenia. Jako paliwa mózg używa głównie węglowodanów, więc wysoka zawartość tłuszczów w napoju nie pomaga w energetyce mózgu. Badania nad zwierzętami wykazują, że diety bogate w tłuszcze obniżają sprawność umysłu i przyczyniają się do utraty pamięci.

Ludzie używają kawy Bulletproof zamiast posiłku. Filiżanka zawiera ponad 300 kalorii, więc jeśli ktoś dodatkowo jada normalnie, sprzyja to przypieraniu na wadze. MCT powoduje jedynie minimalną utratę wagi. Mody się pojawiają i znikają. Ciekawe czy kawa Bulletproof nadal będzie istniała za rok czy dwa.

Udostępnij.

O autorze

Nasz zespół to grupa osób, które nie tylko są specjalistami z zakresu suplementacji, biochemii, metodologii żywienia oraz metod treningowych, ale także pasjonatów codziennie poszerzających swoją widzę i doświadczenie.

Napisz odpowiedź