Omega-3 w odchudzaniu

0

Wszyscy wiemy, że olej rybi traktowany jest dziś przez wiele osób jako prozdrowotny dodatek do diety. Zawarte w Omega-3 kwasy tłuszczowe – eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy odznaczają się wieloma cennymi właściwościami, m. in. wykazują działanie hipolipemiczne, zwiększają skuteczność leków obniżających stężenie lipidów, zmniejszają ilość dolegliwości sercowych, a także hamują rozwój miażdżycy.

Ostatnie eksperymenty przeprowadzone na modelach zwierzęcych zwracają uwagę na udział owych kwasów w redukcji tkanki tłuszczowej. Najprawdopodobniej ten efekt jest osiągany dzięki takim mechanizmom, jak redukcja proliferacji komórek tłuszczowych czy zmiany metaboliczne w wątrobie, tkance tłuszczowej i jelicie cienkim. Przypomnijmy, że u ssaków występują dwa rodzaje tkanki tłuszczowej: biała (WAT ang. white adipose tissue) i brunatna (BAT ang. brown adipose tissue). WAT odpowiedzialna jest za magazynowanie energii w formie triacylogliceroli, natomiast BAT bierze udział w procesach termoregulacji obejmujących termogenezę indukowaną zimnem i posiłkiem. U osób dorosłych druga z wymienionych tkanek rozmieszczona jest głównie w okolicy nadłopatkowej, szyi i śródpiersia.

BAT jako jedna z ważniejszych form wydatkowania energii odznacza się dużą liczbą mitochondriów oraz małą ilością lipidów gromadzonych w cytoplazmie. W mitochondriach BAT znajduje się białko rozprzęgające UCP-1 (ang. uncoupling protein 1), pod wpływem którego energia wytwarzana przy spalaniu glukozy lub kwasów tłuszczowych w mniejszym stopniu jest magazynowana w formie ATP w mitochondriach, a w większym przeznaczana na bezpośrednie wytwarzanie ciepła. Wzrost termogenezy wynika z aktywacji współczulnego układu nerwowego, którego neuroprzekaźnikiem jest noradrenalina zwiększająca ilość cAMP (cykliczny adenozynomonofosforan) i aktywująca proces lipo-lizy, skutkiem czego dochodzi do mitochondrialnej produkcji ciepła, a przy tym i wydatkowania energii (Ryć. 1 ).0statnie doniesienia naukowe sugerują, że w obrębie WAT mogą pojawiać się adipocyty podobne do BAT, nazywane beżowymi adipocytami. Znaleziono je m.in. w tkance tłuszczowej w okolicach pachwin u ludzi i zwierząt. Beżowe adipocyty wykazują część cech BAT, a najważniejszą z nich wydaje się być ich termogenna aktywność. Indukowane są w warunkach ekspozycji na zimno lub przy dłuższej aktywacji receptorów beta adrenergicznych. Dziś wiemy, że aktywacja współczulnego układu nerwowego może powodować brązowienie i rozwój beżowych depozytów, co przyczynia się do lepszej regulacji mobilizacji tłuszczu. Okazuje się, że czynniki żywieniowe również mogą regulować dojrzewanie brązowej i beżowej tkanki tłuszczowej. Wiele badań sugeruje, że w ten proces może być zaangażowany receptor waniloidowy TRPV1, który bywa aktywowany przez szereg związków, w tym lipidy. Sugeruje się, że stymulacja tego receptora aktywuje współczulny układ nerwowy, co pociąga za sobą łańcuch wcześniej omawianych reakcji. Za jednego z agonistów (substancji łączącej się z receptorem) uważa się olej rybi.

W niedawno przeprowadzonym badaniu ustalono wpływ oleju rybiego na metabolizm energetyczny. Okazało się, że przyjmowanie oleju rybiego zmniejszało tempo przybierania zwierząt na wadze i akumulację tkanki tłuszczowej, zwiększając przy tym konsumpcję tlenu i temperaturę ciała, w porównaniu do grupy kontrolnej. Ponadto olej rybi indukował ekspresję białka rozprzęgającego UCP1 w brązowej i białej tkance tłuszczowej oraz aktywował współczulny układ nerwowy. Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie może przyczynić się do skuteczniejszego leczenia otyłości.

Bibliografia:
Minji Kim et al. Pish oil intake induccs UCP1 ttpregulation in brown and white adipose tissue via the sympathetic ncrvous system, Seientific Reports (2015)

Udostępnij.

O autorze

Nasz zespół to grupa osób, które nie tylko są specjalistami z zakresu suplementacji, biochemii, metodologii żywienia oraz metod treningowych, ale także pasjonatów codziennie poszerzających swoją widzę i doświadczenie.

Napisz odpowiedź