Kapsaicyna – cudowne właściwości odchudzające

1

Organiczny związek chemiczny zwany kapsaicyną znajduje się w papryczkach chili i odpowiada za jej ostry, piekący smak. Ten cudotwórczy związek ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Między innymi wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, wykazuje silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz poprawia kondycję układu krążenia. W jednym z najnowszych badań epidemiologicznych, podczas którego naukowcy zbadali niemal pół miliona osób, wykazano, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w chili i tym samym w kapsaicynę obniża ryzyko zgonu z powodu pewnych chorób przewlekłych, takich jak rak czy choroby serca w porównaniu do osób, które nie jadają pikantnych potraw z chili.

Kapsaicyna aktywuje receptor TRPV1 w niektórych komórkach nerwowych znajdujących się w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do procesu znanego jako termogeneza, w wyniku którego dochodzi do spalania tłuszczu. Oprócz tego kapsaicyną wywołuje szereg innych pozytywnych skutków, również dzięki aktywacji receptora TRPV1, jednak w innych tkankach ciała. Aktywacja TRPV1 w takich tkankach pobudza różne cząsteczki białka, dzięki czemu działanie kapsaicyny na różne tkanki jest zróżnicowane.

SPAL TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ

Jednym z najbardziej zauważalnych efektów wywoływanych przez kapsaicynę, za który odpowiada TRPV1, jest aktywacja komórek nerwowych wykazujących ekspresję TRPV1 w jamie ustnej oraz przewodzie pokarmowym. Prowadzi to do zwiększenia wydatku energetycznego w tkance tłuszczowej brunatnej dzięki procesowi zwanemu termogeneza. Mimo że nie do końca zrozumiano mechanizm tego procesu, wiemy, że jednym z czynników, który go wywołuje, jest aktywacja TRPV1 przez kapsaicynę w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym, co prowadzi do uwalniania noradrenaliny. Wydzielana noradrenalina wywołuje oksydację kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej brunatnej, w której może dochodzić do rozdzielenia procesu oksydacji kwasów tłuszczowych od wytwarzania energii komórkowej w formie ATP. W wyniku tego energia zostaje bezpośrednio przemieniana w ciepło, co skutecznie zwiększa wydatek energetyczny.

Z kilku badań na temat wpływu kapsaicyny na tempo przemiany materii wynika, że kapsaicyną faktycznie zwiększa wydatek energetyczny oraz jednocześnie wspomaga oksydację kwasów tłuszczowych, dzięki czemu dochodzi do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Udowodniono również, że pozytywny wpływ kapsaicyny na termogenezę jest największy o osób, które mają najwięcej tłuszczu brunatnego. Istnieją dowody na to, że długotrwałe przyjmowanie kapsaicyny może prowadzić do zwiększenia ilości brunatnej tkanki tłuszczowej u ludzi, co oznacza, że systematyczne dostarczanie organizmowi kapsaicyny prowadzi do wzmożonego spalania tłuszczu w procesie termogenezy.

OGRANICZ SWÓJ APETYT

Spożywanie kapsaicyny może również ograniczyć apetyt, co dodatkowo zwiększa działanie odchudzające oraz, co pewnie najważniejsze, pomaga zapobiec powrotowi utraconych kilogramów. To, że kapsaicyna hamuje łaknienie wykazano w kilku badaniach, jednak nie do końca wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Wiemy natomiast, że uwalniani noradrenaliny wywołane przez kapsaicynę, o którym pisaliśmy powyżej, może również wpływać na redukcję apetytu. W symulacji receptorów noradrenaliny w mózgu wykazano, że ten proces prowadzi do powstania uczucia sytości. Co więcej, spożywanie kapsaicyny może również wywoływać zwiększenie poziomu hormonu GLP-1, który pobudza obszary mózgu odpowiedzialne za hamowanie głodu i ograniczę nie ilości spożywanego jedzenia. Okazuje się również, że takie działanie nie zależy od TRPV1, ponieważ hamowania głodu wywoływanego przez kapsaicynę nie zaobserwowano u myszy, które zostały genetycznie zmodyfikowane tak, aby ich organizm nie wytwarzał receptor TRPV1 w komórkach przewodu pokarmowego.

Ogólnie rzecz biorąc, badania wykazały, że spożywanie kapsaicyn faktycznie zmniejsza uczucie głodu. Badani przyjmujący ten zwiąże zazwyczaj zgłaszali zmniejszone łaknienie, a po posiłkach czuli się bardziej syci.

POPRAW KONDYCJĘ UKŁADU KRĄŻENIA

Badania wykazały również, że kapsaicyną usprawnia działanie układu krążenia poprzez zmniejszenie poziomu cholesterolu i jedne czesne rozszerzenie naczyń krwionośnych, co usprawnia przepływ krwi i tym samym poprawia kondycję układu krążenia.

Kapsaicyną zmniejsza poziom cholesterolu we krwi na dwa różne sposoby. Pierwszy z nich nie jest zależny od TRPV1 – spożywanie kapsaicyny zwiększa ilość wytwarzanych kwasów żółciowych, które wyka żują rzadko spotykaną zdolność do oczyszczania krwi z cholesteroli dzięki czemu jego poziom skutecznie spada. Wykazano również że aktywacja receptora TRPV1 w komórkach mięśni gładkich w ściankach tętnic skutecznie obniżyła stężenie cholesterolu i innych lipidów w tętnicach dzięki zwiększeniu ich uwalniania z komórek oraz zmniejszeniu wchłanialności tych substancji do komórek. Co więcej, myszor wykazującym skłonności do gromadzenia blaszek miażdżycowych w świetle tętnic podano kapsaicynę wraz z pożywieniem i okazało si^ że przyczyniła się ona do spowolnienia kumulowania blaszek miażdżycowych w tętnicach.

Spożywanie kapsaicyny nie tylko zmniejsza poziom cholesteroli ale również zwiększa ekspresję oraz aktywność enzymu syntez tlenku azotu. Prowadzi to do zwielokrotnienia cząsteczki sygnałowe czyli tlenku azotu, która spowodowała rozszerzenie naczyń krwionośnych i przepływ krwi u myszy. Ponadto stosowanie plastrów z kapsa icyną przez osoby z umiarkowaną chorobą niedokrwienną serca skul kowało usprawnieniem funkcjonowania układu krążenia podczas ćwiczeń w porównaniu do badanych z takim samym schorzeniem, kto rży otrzymali plastry placebo bez zawartości kapsaicyny. Co ciekawe stosowanie plastrów z kapsaicyną podczas tego badania zwiększyli poziom tlenku azotu w surowicy, dzięki czemu usprawnił się przepływ krwi do ćwiczonych mięśni oraz serca, co zwiększyło ogólną wydolność podczas wykonywania ćwiczenia.

DZIAŁANIE ANTYUTLENIAJĄCE l PRZECIWZAPALNE ZMNIEJSZA ZACHOROWALNOŚĆ

Kolejnym pozytywnym skutkiem spożywania kapsaicyny jest to, że umożliwia rozprężenie procesu utleniania makroskładników od produkcji energii w całym organizmie. Takie działanie może co prawda zwiększać wydatek energetyczny dzięki termogenezie zachodzącej w tłuszczu brunatnym, jednak w innych tkankach, takich jak wątroba czy serce, uniezależnienie produkcji energii od utleniania tłuszczów i węglowodanów może mieć pozytywny wpływ na zdrowie dzięki temu, że redukuje produkcję wolnych rodników, które zazwyczaj powstają w tym procesie. Ma to miejsce zwłaszcza w przypadku, gdy wskaźnik utleniania jest bardzo wysoki i przekracza możliwości komórki, co w rezultacie prowadzi do zwiększonego uwalniania wolnych rodników.

Ograniczenie wytwarzania rodników w wyżej wymienionych tkankach zmniejsza liczbę uszkodzeń biocząsteczek wywołanych przez wolne rodniki. Takie biocząsteczki pełnią ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu komórek, np. DNA. Uszkodzenia wywoływane przez wolne rodniki prowadzą do zaburzenia funkcji biocząsteczek i tym samym do powstawania stanów chorobowych. Nagromadzenie uszkodzeń oksydacyjnych spowodowanych przez wolne rodniki wywołuje również szkodliwą reakcję odpornościową, która przyczynia się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych i jeszcze bardziej wpędza organizm w chorobę. Dlatego też fakt, że kapsaicyna redukuje uszkodzenia poczynione przez wolne rodniki, prowadzi do zmniejszenia uszkodzeń oksydacyjnych kluczowych biocząsteczek i tym samym ogranicza przewlekłe stany zapalne oraz rozwój chorób. Jest to kolejny dowód na to, że ten cudowny związek ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.

Udostępnij.

O autorze

Nasz zespół to grupa osób, które nie tylko są specjalistami z zakresu suplementacji, biochemii, metodologii żywienia oraz metod treningowych, ale także pasjonatów codziennie poszerzających swoją widzę i doświadczenie.

1 komentarz

  1. Bardzo rzetelny artykuł. Polecam kapsaicynę. Z własnego doświadczenia wiem jak dobrze wpływa na metabolizm. Stosuję kapsicynę, która znajduje się w spalaczu tłuszczu. Nie przepadam za ostrymi potrawami a już na pewno nie mogłabym ich jeść codziennie, dlatego postawiłam na naturalny suplement z kapsaicyną. Polecam sprawdzić i pozdrawiam

Napisz odpowiedź