Inulina – innowacyjny cukier

0

Czym jest roślinny cukier zwany inuliną?

Nie każdy z nas jest w stanie funkcjonować bez słodkich potraw. Chociaż zdecydowanej większości osób udaje się to po pewnym czasie, to jednak istnieje pewna grupa dla której słodycz to synonim słowa szczęście. Tradycyjny biały cukier jaki możemy znaleźć niemal w każdym domu jest w świecie fitness bardzo szeroko krytykowany, całkowicie słusznie. Często udaje nam się znaleźć o wiele mniej szkodliwy zamiennik, a w ostatnim czasie szczególnie dużą popularność zyskał naturalny słodzik o nazwie stewia. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób na osłodzenie sobie diety, choć jest zdecydowanie mniej popularny.

Co to jest inulina?

Każdy kto choć w pewnym stopniu interesuje się odżywianiem słyszał kiedyś zapewne o szerokiej grupie polisacharydów. Jednym ze związków klasyfikowanych w tej grupie jest właśnie inulina na którą składa się kilkadziesiąt pojedynczych cząsteczek różnych cukrów. W większości tworzona jest przez doskonale znaną wszystkim glukozę oraz popularny cukier znajdujący się w owocach, czyli fruktozę. Postać tego związku nie jest niczym zaskakującym i fizycznie prezentuje się jako biały proszek o strukturze zbliżonej do skrobi. Jak wiele innych rodzajów cukru, również i ten bezproblemowo możemy rozpuścić przy użyciu wody.

Pochodzenie inuliny.

Jak już wspomnieliśmy jest to cukier roślinny i jak sama nazwa wskazuje jej głównym źródłem pozyskiwania są rośliny astrowate. Zdecydowanie największą ilość i stężenie insuliny możemy uzyskać z bulw cykorii, bardzo popularnego w odchudzaniu karczocha oraz mniszka lekarskiego który słynie również z ciekawych właściwości diuretycznych. Choć są to najbogatsze jej źródła, to możemy ją znaleźć również w bardziej popularnych owocach i warzywach takich jak banany, każdy rodzaj cebuli oraz czosnek.

Inulina jest zdecydowanie bardziej wartościowym źródłem słodkości od klasycznego białego cukru. Już same parametry świadczą o tym doskonale, gdyż zawiera jedynie około 140 kcal na 100 g rośliny, co jest wynikiem bardzo satysfakcjonującym. Rodzi się więc pytanie dlaczego nie jest to naturalny i popularny zamiennik klasycznej sacharozy?

Niestety inulina posiada bardzo delikatne właściwości smakowe, a jej współczynnik słodkości jest prawie dziesięciokrotnie mniejszy od tradycyjnego cukru. Jest ona jednak wykorzystywana w branży spożywczej np. w takich produktach kremy, śmietanki czy inne o stosunkowo dużej gęstości.

Rola i zastosowanie inuliny.

Najbardziej obiecującą rolą inuliny w sportach sylwetkowych jest jej wykorzystanie zamiast wysokokalorycznych tłuszczy. Pamiętajmy, że już jej jeden gram jest alternatywą dla blisko czterech gramów tłuszczu, co na dietach niskokalorycznych może zrobić ogromną różnicę, a nawet być czynnikiem decydującym. Mimo mało intensywnego smaku doskonale sprawdzi się jako cukier używany do deserów własnej produkcji, które nawet mogą być mniej słodkie, to jednak świadomość zaoszczędzonych kalorii z pewnością będzie dla nas o wiele ważniejsza. Znacznie zwiększy to szansę na przetrwanie redukcji, która dla wielu jest zdecydowanie najtrudniejszym etapem pracy nad sylwetką. Jej systematyczne stosowanie w diecie może prowadzić również do znacznie lepszej pracy jelit. Jest to przede wszystkim najbardziej wartościowe źródło cukrów dla osób walczących z cukrzycą, ponieważ znacznie spowalnia proces wchłaniania się cukru do krwiobiegu.

Udostępnij.

O autorze

Nasz zespół to grupa osób, które nie tylko są specjalistami z zakresu suplementacji, biochemii, metodologii żywienia oraz metod treningowych, ale także pasjonatów codziennie poszerzających swoją widzę i doświadczenie.

Napisz odpowiedź