Fukoksantyna spala tłuszcz

0

Występuje jedzenie, którego większość z nas nie ma szans spróbować ze względu na kulturalne i geograficzne ograniczenia. Gdy jedzenie jest spożywane przez ludzi tylko w pewnym regionie lub danej kulturze, pozwala to naukowcom sprawdzić, czy występują różne wariacje zdrowotne. Nie oznacza to, że pożywienie czy praktyki kulturowe powodują różnice, a jedynie to, że może występować coś, czemu warto przyjrzeć się bliżej.

Wakame w Stanach Zjednoczonych nazywane jest brązowym wodorostem i jest podstawowym składnikiem kuchni w wielu regionach Aż Południowej. Choć nie ma jednego czynnika, by tak sądzić, to oczywiste, że dieta Zachodu – wiesz… ta cheesburgerowa z frytkami i wielkim dietetycznym napojem gazowanym – odegrała rolę w powszechnym występowaniu otyłości w Stanach Zjednoczonych. Kultury azjatycki unikały zarazy otyłości do czasu, aż Stany Zjednoczone były na tył uprzejme, by wyeksportować fast food także w te rejony.

Analiza wakame ujawniła karotenoid (tej samej klasy chemiczne co witamina A, astaksantyna, beta-karoten, etc.) zwany fukoksantyną, która okazała się mieć wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej w badaniach przeprowadzanych na zwierzętach, co sugeruje, że może by efektywnym czynnikiem w utracie tłuszczu u ludzi. Dwa obecne przeglądy fukoksantyny opisują wiele z tych efektów. Jednak wiele z nich opiera się „tylko” na badaniach na zwierzętach lub badań probówkowych.

Fukoksantyna zapobiega i obniża masę ciała u gryzoni na diecie o wysokiej zawartości tłuszczu; obniża otłuszczenie wątroby, które jest związane z odpornością na insulinę i zespołem metabolicznym polepsza wrażliwość na insulinę; redukuje zapalenia w tkance tłuszczowej obniża zapalenie cytokin (przekaźnik sygnałów) uwalnianych z tłuszczu; zwiększa enzymy związane ze spalaniem tłuszczu oraz poć wyższa UCP-1 w białym tłuszczu, co powoduje, że komórki tłuszcz „tracą” tłuszcz w postaci ciepła. Czasem jest to określane mianem beżowego tłuszczu w postaci białego tłuszczu (który normalnie magazynuje tłuszcz); działa on wówczas jak brunatna tkanka tłuszczowa, która spala kwasy tłuszczowe i glukozę do generowania ciepła. Wszystkie te mechanizmy są oddzielnymi drogami w badaniach nad lekami odchudzającymi.

Badania farmakokinetyczne donoszą, że fukoksantyna jest prawdopodobnie przekształcana przez komórki wątroby i jelita w aktyw ny metabolit o nazwie fukoksantynol, osiągający maksymalne stężę nie we krwi cztery godziny po spożyciu z siedmiogodzinnym czasem półtrwania. Różni się to od wyników prowadzonych na gryzoniach co podkreśla potrzebę dalszych badań, zanim będzie można poda bezpieczne i skuteczne zalecenia dawkowania. Odnotowano tylko jedno badanie na człowieku, opublikowane w 2010 roku, jednak rezultat były bardzo obiecujące. Wśród otyłych kobiet bez cukrzycy, niektóre z nich cierpiały na niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NASH), suplementacja olejem z granatu i ekstraktem z brązowego glonu zawierają cego 2,4 mg fukoksantyny miała związek z utratą średnio 5 kg w ciągi szesnastu tygodni ze znaczną utratą tłuszczu z ciała i wątroby; enzym wątrobowe i markery stanu zapalnego również były niższe. Co wiece wydatek energetyczny w spoczynku był wyższy u osób przyjmujących suplement z fukoksantyna.

Biorąc pod uwagę rolę fukoksantyny jako tradycyjnego składnik żywności, wydaje się ona być produktem, który może być rozsądnie uwzględniony w zdrowej diecie osoby, która chcę czerpać korzyść sugerowane przez obecną literaturę. Dane farmakokinetyczne oparte na gryzoniach wykazują, że metabolity fukoksantyny podczas regularnego stosowania mogą się gromadzić, co nie wymaga przyjmowani wysokich dawek, jednakże efekty mogą być widoczne dopiero w ciąg tygodni a nawet miesięcy.

źródło: Muscular Development

Udostępnij.

O autorze

Nasz zespół to grupa osób, które nie tylko są specjalistami z zakresu suplementacji, biochemii, metodologii żywienia oraz metod treningowych, ale także pasjonatów codziennie poszerzających swoją widzę i doświadczenie.

Napisz odpowiedź